(Novum) – Het aantal geregistreerde Hongaarse slachtoffers van mensenhandel in Nederland is vorig jaar bijna verviervoudigd ten opzichte van 2007, van twaalf naar 45. Alle slachtoffers zijn vrouwen die vermoedelijk in de seksindustrie werken. Dat bevestigt het Coƶrdinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) vrijdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

De toename van het aantal Hongaren is opmerkelijk, licht Comensha toe, omdat uit landen als Roemeniƫ en Bulgarije juist minder slachtoffers kwamen. Vermoedelijk zorgt de aanpak van netwerken van mensenhandelaren in die landen voor een verplaatsing van de handel naar andere landen. De PVV heeft over dat veronderstelde waterbedeffect aan de bel getrokken bij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Het aantal geregistreerde slachtoffers uit China kwam vorig jaar uit op 88. Comensha denkt dat een gerucht aan de vooravond van de Olympische Spelen in China over een generaal pardon in Nederland daar iets mee te maken heeft. Het coƶrdinatiecentrum levert de cijfers aan de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.